Artut fag // Beethoven på hjernen – fantasi, improvisasjon og musikkens hjerneendrende kraft

Sangerhuset // Bergmannsgata 21 // Fredag 26. oktober // Klokken 11:00 // Kr. 100,-
Kjøp ebillett

Ludwig van Beethoven er en av de største musikalske genier verden har sett. I dag kjenner vi ham som komponist av flere udødelige musikalske verker. Men i sin samtid – og særlig i første halvdel av karrieren – var han vel så kjent som en improvisasjonens mester. Tor Espen Aspaas vil i dette lunsjforedraget spille flere eksempler på dette. Sammen med Are Brean vil han fortelle om hvordan musikalsk improvisasjon involverer så å si hele vår ufattelig komplekse hjerne, og derfor er en av de aller mest komplekse kreative aktiviteter mennesket kan utføre.

Varighet: Ca 1 time

Tor Espen Aspaas

Tor Espen Aspaas er pianist, rørosing og professor ved Norges musikkhøgskole. Beethoven legger beslag på store deler av sjelslivet og hjernekapasiteten til Tor Espen for tida, ettersom han skriver doktorgrad om komponisten på fritida og forbereder de 32 klaversonatene til 250-årsjubileet i 2020.

Are Brean // foto: Einar Nilsen

Are Brean er nevrolog, sjefredaktør, tidligere overlege ved Rikshospitalet og førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole, der han underviser i musikkens nevrobiologi. Høsten 2018 gir han ut boken «Musikken og hjernen» sammen med professor Geir Olve Skeie ved Griegakademiet i Bergen.

Om Artut // fag:

Artut // fag er daglige formiddagsforedrag hver ukedag under Artut kulturfest. Ulike forskere og fagfolk er utfordret til å si noe om hvorfor kultur er viktig – med utgangspunkt i sitt eget fagfelt eller område. Foredragene er åpne for alle, og det er lov å ta med matpakka si og spise underveis.

Lær noe nytt i lunchen!