Verdensarv og krig

Smelthytta // Rørosmuseet // Onsdag 24. oktober // Klokken 18:00 – 20:00 // Kr. 100,-

Folkeakademiet Røros og Rørosmuseet – Verdensarvsenteret for Røros bergstad og Circumferensen går sammen om å markere FN-dagen 24. oktober med arrangementet «Verdensarv og krig»

40.000 NATO-soldater skal øve på krig i vår region i høst. Samtidig pågår det utallige reelle og skarpe konflikter i verden. I Syria har viktige deler av verdensarvstedet Palmyra gått tapt som følge av borgerkrigstilstandene. I Mostar i Bosnia ble broen fra det 15. århundret et militært mål, og den gjenreiste broen er nå blitt verdensarv som symbol på forsoning, internasjonalt samarbeid og det mangfoldige samfunnet. Hvilken rolle har kulturminnene under krig, hvilket formelt vern finnes, og hvordan respekteres kjørereglene når våpnene lades med skarpe skudd?

I folkeakademiets og Rørosmuseets gode ånd får vi besøk av innledere med god kjennskap til feltet, og det vil bli muligheter for å stille spørsmål i etterkant av innleggene.

En av de som vil være med oss denne kvelden er Beate Strøm. Hun er utdanna etnolog og autorisert konservator NMF. Hun har de ti siste årene jobba med Unesco-konvensjoner knytta til immateriell kulturarv (2003), beskyttelse av kulturminner i krig og konflikt (Haag/1954 og 1999) og verdensarvkonvensjonen (1972). Strøm jobber nå som koordinator for det norske teamet som jobber med Norges medlemskap i verdensarvkomiteen. Hun er seniorrådgiver ved Internasjonal seksjon ved Riksantikvaren. Flere innledere vil bli annonsert fortløpende.

Arrangementet er et samarbeid mellom Folkeakademiet Røros og Rørosmuseet – Verdensarvsenteret for Røros bergstad og Circumferensen

Foto fra Palmyra: Kilde- independent.co.uk
Fotograph Joseph Eid for AFP og Getty Images