Vandring: I Harald Sohlbergs fotspor med professor i kunsthistorie Øivind Storm Bjerke

Kunst & kaos, Røros sentrum // Søndag 29. september // Kl. 13:00
Oppmøte i galleriet KUNST & KAOS, Finborudgården, Mørkstugata 3
Deltakelse kr. 150,- // Begrenset antall plasser
Forhåndskjøp av billetter på Hoopla 
Billetter selges også ved oppmøte

Harald Sohlberg 150-års jubileum

Harald Sohlberg er en av våre fremste nasjonale kunstnere. I anledning 150-års jubileet for Sohlbergs fødsel nå i 2019 inviterer galleriet Kunst og kaos til flere arrangement for alle som vil bli litt bedre kjent med kunstneren Harald Sohlberg og hans forhold til Røros.

Det er en glede for oss å ønske velkommen til vandring i Harald Sohlbergs fotspor i bergstaden Røros med professor i kunsthistorie Øivind Storm Bjerke.

Kunstprofessor Øivind Storm Bjerke vil her ta utgangspunkt i Sohlbergs verk fra Røros og gi oss en unik mulighet til i dag å stå på historisk grunn og få formidlet Harald Sohlbergs fabelaktige verk fra Røros der Sohlberg selv sto da han malte dem.

Harald Sohlberg bodde på Røros i årene 1902 – 05, og tiden her ble hans rikeste som kunstner. Mange av hans mest kjente verk er malt nettopp på Røros. Hovedverket fra perioden på Røros er bildet «Natt» med motiv fra Røros kirke, malt i 1903. Sohlberg malte også bilder fra Gullikstad og mange kjent gatebilder som «Fra Røros», «Lillegaten» og «Efter Snøstorm», begge de to siste er i Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriets eie.

Sohlberg hadde en helt særegen stil, der han la vekt på tegning og detaljer, men uten at bildene var rene etterligninger av naturen. Han søkte å uttrykke sine naturopplevelser, og tilpasset tegning og farge slik at bildene kunne formidle disse opplevelsene.

Øivind Storm Bjerke er professor i kunsthistorie ved universitetet i Oslo, tidligere museumsleder og omtales som den fremste Harald Sohlberg ekspert. Han har gjort et omfattende forskingsarbeid og skrevet boken «Harald Sohlberg, Ensomheten maler». Storm Bjerke hadde også ansvaret for kurateringen av Nasjonalgalleriets store Sohlbergutstilling «Uendelige landskap» høsten 2018.

Øivind Storm Bjerke er fantastisk kunnskapsrik og en fabelaktig formidler. En søndagstur sammen med Storm Bjerke i Harald Sohlbergs fotspor på Røros er en særdeles sjelden mulighet. Velkommen!