Film: Magnetisørens femte vinter

Røros kino // Tirsdag 1. oktober // Kl. 19:00 
Kjøp eBillett

I anledning Røros 375 år og ikke minst filmens 20-års jubileum viser Røros kino Magnetisørens femte vinter to dager på rad under Artut kulturfest!

Året er 1918…

I en by i Nord-Sverige bor den anerkjente og høyt aktede legen Dr. Selander med sin vakre, blinde datter Maria. Datteren har isolert seg fra omverdenen bak tykke gardiner og lar ingen andre enn faren komme i nærheten av seg. Dagen lang sitter hun ved klaveret og spiller mens Dr. Selander og Dr. Stenius, Selanders unge kollega og gode venn er travelt opptatt med å utføre sin legegjerning.

En dag ankommer en gåtefull mann byen. Han er Friedrich Meisner, omreisende hypnotisør som påberoper seg å kurere syke ved hjelp av magnetisme. Han er ung, karismatisk og har en mystisk fortid han helst unngår å snakke om. Men ved hjelp av sine usedvanlige evner og god overtalelseskunst lykkes det Meisner tross Stenius protester å overbevise Dr. Selander om at han kan kurere Maria, og dørene åpnes for den mystiske fremmede.

Dr. Stenius blir rasende. Ikke bare betrakter han Meisners metoder som ren humbug og en hån mot legevitenskapen, Stenius er også forelsket i Maria. Fortvilet og sint må han akseptere at Maria nå tilbringer mange timer hver dag sammen med Meisner.

Til hele byens store overraskelse lykkes det Meisner å helbrede Maria. Han får øyeblikkelig en nesten guddommelig status i byen, og folk strømmer til hans seanser i hopetall. Håp, fortvilelser, lengsler og lidelser øses over ham, mens den lykkelige Dr. Selander blir Meisners vitenskapelige assistent og kaster seg med liv og sjel inn i arbeidet. Marias følelser overfor sin helbreder slår etter hvert ut i full blomst, og hun forlover seg med ham. Livet ser lyst ut for både familien Selander og Meisner helt til en dag da en helbredelse går fryktelig galt. Fra den dagen blir ikke livet det samme for noen av menneskene i den lille byen…

MAGNETISØRENS FEMTE VINTER er en skandinavisk samproduksjon regissert av danske Morten Henriksen. Filmen ble innspilt vinteren og våren 1998 i Røros, mens alle innendørsopptak ble gjort i Norsk Films studio på Jar. Skuespillere og stab kommer fra både Norge, Sverige og Danmark i denne filmatiseringen av en roman av P. O. Enquist, en av Skandinavias mest kjente forfattere.

Arrangør: Røros kino // Adresse: Ol-Klemmetsaveien 50, 7374 Røros