Hopp til innholdet
kvinne med samisk drakt som holder ei bok og snakker i en mikrofon

Foredrag om sannhets- og forsoningskommisjonens rapport med Håkon Hermanstrand

Storstuggu // Tirsdag 24. oktober // Kl. 19.00

Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport ble levert til Stortinget 1. juni 2023. Kommisjonens formål var å granske fornorskningspolitikken og uretten overfor samer, kvener og norskfinner.

Håkon Hermanstrand kommer til Storstuggu for å holde foredrag om hovedfunnene i rapporten og forslag til tiltak. Hermanstrand skal også fortelle om barnebosetningssakene på Røros mellom 1860 og 1883, der samiske barn ble tatt vekk fra familiene sine og plassert hos norske fosterforeldre, hvor målet var å fornorske dem. Han skal også snakke mer om rapporten med utgangspunkt i Rørosområdet.

Hermanstrand er én av 12 kommisjonsmedlemmer som har jobbet med denne rapporten. Han er også postdoktor ved Nord Universitet og prosjektleder ved Saemien Sïjte.

Rossen tjïelte/Røros kommune, Rørosmuseet og Aajege arrangerer dette foredraget i forbindelse Gïelevåhkoe/Samisk språkuke. Samisk språkuke skal vise frem og løfte opp de samiske språkene, sånn at flere får vite hva det samiske språk og kulturen innebærer.

Arrangementet skal også streames. Lenke til dette kommer fortløpende på Røros kommunes nettside, samt Facebook og Instagram!

Buerie båeteme! Velkommen!

Hovedarr.: Rossen tjïelte/Røros kommune
Medarr.: Rørosmuseet og Aajege